Pitanja & odgovori

Divni moji ljudi, drago mi je što ste ovde!

Duboko verujem da će vam biti od pomoći svaki segment, informacija, ideja i usluga koju pruža farmacijanova.com.

Znam da ćemo zajedničkim snagama izgraditi unutrašnji balans i uspešan život, a sa druge strane sačuvati radost i svoje zdravlje.

Na ovom mestu možete pronaći odgovore na najčešća pitanja, koja vam mogu biti od pomoći, a tu sam i za svaku vašu nedoumicu (i/ili zdravstveni problem).

Pišite mi na info@farmacijanova.com a do tada vas puno pozdravljam!

mr ph Marija Kovač

marija-kovac-farmacija-nova-faq-2

Profesionalna podrška zdravlju i ličnom napretku

Problem sa hemoroidima

Imam već duže vreme problem sa hemoroidima koji povremeno krvare. Pijem lekove za dijabetes i za krvni pritisak koji ponekad varira. Iako imam 62 godine, dobro se osećam, jedino me muče hemoroidi. U lokalnoj apoteci su mi dali detralex, da pijem jednom dnevno ali nema nekoh velikog pomaka. Molim za savet, šta da radim?

Slobodanka, Vrbas

Draga Slobodanka, s’obzirom da ste dijabetičar pretpostavljam da imate izmenjeni režim ishrane. Ovde bih Vas najpre podsetila da unosite što više tečnosti i vlakana.

Što se tiče detralexa, on je odličan izbor ali kod doziranja imam ispravku . Moja preporuka je da uzimate detralex prva četiri dana 3×2 tablete a sledeća tri dana 2×2 tablete. U toj koncentraciji aktivne supstance u Vašem organizmu – je izvesna promena na bolje. Uz ovu terapiju mogli biste uzeti i mast za hemoroide od nevena, za lokalnu primenu. Nakon perioda od sedam dana, možete mi se javiti na mejl info@farmacijanova.com da prodiskutujemo o daljim merama prevencije.

Srdačan pozdrav

Povišeni krvni pritisak

Imam 30 godina i problem sa povišenim krvnim pritiskom već tri i po godine. Doktorka mi je dva puta menjala kombinaciju lekova ali ni jedna nije dala željeni efekat. Često sam napet, imam bol u mišićima jer sam stalno za volanom. Ne viđam ni svoju porodicu mnogo pa mi to stvara stres. U apoteci su mi preporučili kesice magnezijuma i napetost se smanjila ali krvni pritisak je i dalje van kontrole. Šta da preduzmem?

Marko, Beograd

Poštovani Marko, na osnovu ovoga što ste napisali rekla bih da imate problem zbog prirode Vašeg posla – što najverovatnije uključuje i neredovnu ishranu, nedovoljno sna i fizičke aktivnosti.

Za početak bih Vas zamolila da obratite pažnju na ishranu jer je ona važan segment zdravlja. Koliko situacija dozvoljava – jedite kuvano i redovno, a uvrstite u dnevnu rutinu i čaj od matičnjaka pre nego što odete na spavanje. U toku dana pijte što više tečnosti i nađite način da komunicirate sa svojom porodicom jer će Vas to izbalansirati i radovati, što je neophodno za vitalnost celog organizma.

Što se lekova tiče – razgovarajte sa Vašom doktorkom da i dalje teži najoptimalnijoj terapiji, mlad ste čovek i ovaj problem možete rešiti.  Za svaki dodatni savet i nedoumice – slobodno mi pišite na info@farmacijanova.com.

Srdačan pozdrav

Problem sa dijarejom

Draga Marija, imam veliki problem sa dijarejom. Javlja mi se sigurno nekoliko puta mesečno u trajanju od dan-dva i tako već par godina. Išla sam kod specijaliste i rečeno mi je da nemam nikakvu bolest već samo osetljiv digestivni trakt i preporuka je da uzimam probiotik. Ja i sa probiotikom imam taj problem, ne znam kako da izađem iz začaranog kruga… Molim za savet!

Jelena, Novi Sad

Draga Jelena, iskustvo je pokazalo da je dijareja u velikoj meri psihosomatskog porekla. Kako je kod tebe slučaj da nemaš organsko oboljenje a ni probiotici ne daju željeni efakat, dala bih ti par smernica.

Pokušaj da se prisetiš kada ti se javlja dijareja, da li je to u slučaju nekog stresa ili radosti? Da li si tih dana napeta ili u nekom strahu? U kom delu menstrualnog ciklusa se najčešće javlja dijareja?

Da li imaš neku redovnu terapiju i koja je? Koje situacije te najčešće izvedu iz ravnoteže? Da li si emotivna i plačljiva ili nikome ne govoriš o svojim problemima?

Volela bih da mi se javiš na mejl info@farmacijanova.com sa ovim odgovorima, kako bismo pronašle tačan uzrok problema i krenule u rešavanje istog.

Toplo te pozdravljam!

Problem sa viškom kilograma i kožom lica

Imam problem sa viškom kilograma a i koža lica je problematična, u poslednje vreme mi se javljaju bolne akne. Imam 23 godine, student sam i nisam ranije imala iskustva sa ovim. Kako da pomognem sebi?

Milena, Niš

Draga Milena, najpre bih te pitala kako reaguješ na stres? Da li dovoljno vremena posvećuješ nezi lica, pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti?

Probaj da više šetaš, za početak, i piješ dosta tečnosti. Pokušaj da smanjiš unos ugljenih hidrata (testa, slatkiša…) i da jedeš u tačno određeno vreme. Uvedi više povrća i salata u svoj obrok. Ne znam koji ti je tip kože, ali svakao ti preporučujem medicinsku kozmetiku za negu lica. Predložila bih ti i da uradiš hormonski status, jer je problem, možda, u tome.

Javi mi se u inbox – info@farmacijanova.com za smernice.

Srdačan pozdrav!

Farmaceutski konsalting i biznis coaching

Da li da se upustim u otvaranje svoje apoteke?

Draga Marija, pre godinu dana sam završila farmaceutski fakultet i htjela bih da se upustim u otvaranje svoje apoteke. Koje savjete bi mi dala?

Sanja, Banja Luka

Draga Sanja, za otvaranje svoje apoteke potrebno je mnogo stručnog znanja i mrva hrabrosti. Ne znam koliko imaš radnog iskustva ali ono je ključ kojim ćeš privući pacijente i izdvojiti se od konkurencije. Potrebno je da proučiš tržište u svom gradu i da temeljno razradiš lokaciju, tip apoteke i detaljno se konsultuješ sa pravnikom i računovođom.

Prouči zakonske akte u svojoj državi vezano za uslove otvaranja, razradi biznis plan a za ostale detalje možeš me slobodno kontaktirati na info@farmacijanova.com.

Pre nego što se upustiš u ovaj projekat, neophodno je da jasno definišeš svoje ciljeve i pokušaj da sebi iskreno odgovoriš na sledeća pitanja:

  • Šta tačno želim u svojoj karijeri?
  • Zašto to želim?
  • Šta će se promeniti u mom životu ako pokrenem ovaj posao?

Toplo te pozdravljam i želim mnogo sreće na putu ka tvom uspehu.

Kako da poboljšam svoj posao?

Imam problem! Zanatlija sam već 20 godina i poznat sam po kvalitetu, međutim poslednjih par godina mi posao postepeno slabi, jer dosta mlađe i neiskusne kolege zahvaljujući društvenim mrežama dolaze do mušterija i tako me potiskuju. Kako da poboljšam svoj posao?

Dragiša, Kragujevac

Poštovani Dragiša, doba u kome živimo sada zahteva oglašavanje (reklamu) na društvenim mrežama. Vaše mlađe kolege su našle put do svojih mušterija, sada to možete uraditi i Vi. Otvorite profile na društvenim mrežama, slikajte krajnji proizvod i te fotografije redovno stavljajte na profile. Ukoliko je Vaša usluga procesna, onda svakodnevno opisujte šta ste uradili i koje benefite je to donelo Vašim mušterijama.

Pokušajte da razmislite o sledećim pitanjima i neka odgovori na njih budu Vaša vodilja ka putu poboljšanja posla:

  • Šta mogu da promenim u dosadašnjem poslovanju I tako privučem više mušterija?
  • Ima li razlike u mojim uslugama sada I pre dvadeset godina?
  • Šta je to što mogu da ponudim  svojim mušterijama a nisam mogao ranije?

Rezultat će Vam se sigurno poboljšati a za dodatne savete pišite na info@farmacijanova.com.

Srećno!

“Naš zadatak je da usred pometnje, žurbe i buke – dosegnemo trajni mir. Da ga nosimo u sebi i čuvamo poput blaga.”

Paul Hindemit